Тихо, тайно, по терлици председателят на Сметната палата Цветан Цветков, отстранен

...
Тихо, тайно, по терлици председателят на Сметната палата Цветан Цветков, отстранен
Коментари Харесай

По терлици - ГЕРБ и ПП-ДБ отказаха да върнат възстановения от Конституционния съд шеф на Сметната палата

Тихо, скрито, " по терлици "  председателят на Сметната палата Цветан Цветков, отхвърлен със скандал през януари и възобновен на поста от Конституционния съд в края на предишния месец, още веднъж е бил... отхвърлен. Това е станало предишния петък около паниката към дългото дебатиране " за " и " срещу " референдума на " Възраждане " за въвеждането на еврото, оставайки (почти) неусетно.

Очаква се на следващия ден в Държавен вестник да излезе решение на Народното събрание с което с изключение на, че се удължава срокът за номинации за нов ръководител на Палатата, за неин ръководител като изпълняващ пълномощията за това време се показва сегашната заместничка, която извършва тази функционалност от противоконституционното премахване на Цветков насам - Горица Кожарева. " Тихото " предложение за това е на ГЕРБ, датира от късния петъчен следобяд, и е било подкрепено от... парламентарната група на " Продължаваме промяната-Демократична България ", както и от Движение за права и свободи и " Възраждане ". Само един от ПП-ДБ е " срещу ".

Това че от ПП-ДБ са подкрепили решението е меко казано необичайно, като се има поради, че точно тези две обединения сезираха в предишния парламент Конституционен съд за отстраняването на Цветан Цветков. Той би трябвало да встъпи още веднъж в служба на следващия ден, съгласно периодите след решението на Конституционен съд. Също на следващия ден ще бъде обнародвано и решението на болшинството от ГЕРБ, ПП-ДБ и " Възраждане ", съгласно което ръководител на Палатата в действителност е Кожарева.

Абсурдът въпреки всичко е бил видян - от уеб страницата. А инспекция на Клуб Z сподели, че в действителност е имало решение, взето в петък след дългия спор, от ГЕРБ и подкрепено, явно, от ПП-ДБ. Без никакъв спор.
Един ден, две проекторешения
Както Клуб Z писа, ГЕРБ и ПП-ДБ може и да показват липса на разговор, само че подобен очевидно се реализира не пред камери и обективи, тъй като двете обединения са се разбрали за разпределението в трите регулатора, поставени сега на масата -  Българска национална банка (БНБ), Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и Сметна палата (СП).

По отношение на Сметната палата досега има единствено една номинация - на " Възраждане ". Очакването е, че такава ще подадат от обединяването и тя ще бъде подкрепена от ГЕРБ. До приключването на крайния период (удължен веднъж) предходната седмица обаче нямаше нито едно подадено име за СП. Ето за какво от ПП-ДБ внесоха на решение за удължение на периода с още 7 дни (т.е. 21 общо от старта на процедурата). То бе подписано от съпредседателя на " Промяната " Кирил Петков.

В същия ден обаче председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова внася различен на решение. В него срокът е 19 дни, не 21, само че по-важното: добавена е точка втора, съгласно която: " Заместник ръководителят на Сметната палата Горица Николова Грънчарова-Кожарева извършва пълномощията на ръководител на Сметната палата до избора на нов ръководител. "  С други думи няма никакво значение, че Конституционен съд преди малко е възстановил Цветан Цветков отпред на СП - ръководител ще е Кожарева.
Петък - след пет часа
И по този начин, петък е. Парламентът е заседавал към този момент над пет часа - главно по референдума. В края на съвещанието ръководителят на Народно събрание Росен Желязков прави предложение да се вземе решение по отношение на смяна в разпоредбите за избор на нов ръководител на Сметната палата и подканя Десислава Атанасова да представи проекта на... ГЕРБ. Атанасова го изчита, Желязков подканя към изявления, такива няма и се пристъпва към гласоподаване. В залата е и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, който не възразява. Предложението на ГЕРБ минава със 161 гласа " за " от 168 дали своят вот. Подкрепят го 54 депутати от ГЕРБ, 46 от ПП-ДБ, 27 от " Възраждане " и 34 от Движение за права и свободи. " Против " са единствено един от ПП-ДБ и 4-ма от " ИТН ". Други двама от Има Такъв Народ са " въздържал се ".
 С всички средства
Отстраняването на Цветан Цветков очевидно е доста значимо за ГЕРБ. На 20 януари изненадващо съперниците другояче ГЕРБ и Българска социалистическа партия, взаимно с Движение за права и свободи и " Български напредък ", внесоха пъкъл хок проект на решение за скоропостижното му освобождение като ръководител - в деня, в който лидерката на Столетницата Корнелия Нинова провежда лидерска среща сред представителите на гореописаните обединения, въпреки да бе ясно, че третият мандат за сформиране на държавно управление е априори провален и до дни следва разпускането на 48-ото Народно заседание. 

Проектът на решение не бе стимулиран от вносителите, бе импортиран непосредствено в зала. Действието се развиваше на фона на абсурда с даренията за " Демократична България " от Nexо и от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи нападнаха Сметната палата - че не е направила параленост сред приходите на донорите и съответните суми. На което ръководителят отвърна, че това е във функционалностите на Национална агенция за приходите.

Като различен претекст болшинството посочи изитеклия мандат на Цветков. Което обаче не му попречи откакто гласоподава отстраняването му да назначи за и.д. ръководител Горица Кожарева - която също бе с изминал мандат.

Всичко това се случваше на фона на последните отчети на СП, в които бяха установени " странни " практики в " Автомагистрали ", " Монтажи ", Българската банка за развиване и други от времето на мандатите на ГЕРБ. От " Продължаваме промяната " и " Демократична България " определииха тогава протичащото се като " наказателна акция ". Припомниха, че Горица Кожарева е брачна половинка на Михаил Кожарев - някогашен член на прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет - т.е. намек за връзки с Движение за права и свободи.

От Политическа партия и Демократична България сезираха Конституционния съд и в този момент, на 22 юни, Конституционен съд се произнесе, че Цветков е бил непозволено освободен и го възвърне на работа. ГЕРБ изпревари решението на съда като внесе плана за избор на нов титуляр. Цветков няма право на нов мандат. 

Очаква се СП да се оглави от човек на ПП-ДБ, като неофиициално, процедурата по избора се удължава поради неналичието на претендент, отговарящ на всички условия. Това допуска сделка с ГЕРБ за трите регулатора, отворени от Народно събрание за замяна на състава. До момента партията на Бойко Борисов наподобява ще получи Българска народна банка, а Движение за права и свободи и " Промяната " подуправители. ГЕРБ ще получи и Здравната каса.

А инцидентно или не, и.д. шефката на Сметната палата (и очевидно бъдеща) Кожарева през днешния ден се появи в ефира на - с цел да каже, че ще сезира прокуратурата за забавени по времето на Цветков инспекции. И че на следващия ден възобновеният от Конституционния съд ръководител няма да бъде позволен в институцията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР